Gecikmiş Dil ve Konuşma Bozukluğu Nedir?
Çocuğun, konuşulanları anlama ve konuşmayı kullanarak iletişim kurma becerilerinin yaşıtlarından geri kalması durumudur
Gecikmiş Dil ve Konuşma Bozukluğunun Sebebi Nedir?
İşitme engeli, zeka geriliği, yaygın gelişimsel bozukluklar (otizm, asperger sendromu vb), dudak-damak yarıklığı, Cerebral Palsy (CP), öğrenme güçlüğü, disleksi, olumsuz çevre koşulları, anne-baba ya da çocuğa bakım veren kişilerin yanlış tutumları, sebebi belirlenemeyen durumlar gibi çok çeşitli nedenlerden ötürü çocuğun alıcı dil (konuşulanları anlama) ve ifade edici dil (konuşarak kendini anlatabilme) becerilerinin yaşıtlarıyla aynı düzeyde gelişmemesidir.
Çocuğun Dil ve Konuşma Becerilerinin Geri Olduğu Nasıl Anlaşılır? Ne Zaman Bir Uzmana Başvurulması Gereklidir?
Dil ve konuşma gelişimi, bebek doğduğu andan itibaren başlayıp devam eden bir süreçtir. Gelişim sürecinin her evresinde, çocuğun çıkarması gereken sesler ve gerçekleştirmesi beklenen davranışlar farklıdır. Genel olarak çocuklar bu evreleri aynı yaşlarda tamamlarlar. Ancak her çocuğun kendine özgü bir gelişim seyri vardır. Bu nedenle, kimi çocuklar bazı becerileri daha erken dönemlerde gerçekleştirirken, kimileri daha geç yaşlarda aynı gelişim seviyesine ulaşırlar.
Çocukların gelişim düzeylerinin tespit edilebilmesi amacıyla geliştirilmiş olan bir takım değerlendirme envanterleri ve testler aracılığı ile çocuğun gelişimini takip etmek mümkündür. Dil gelişimiyle ilgili değerlendirmelerin, bir dil ve konuşma terapisti tarafından mümkün olan en erken dönemde yapılması gerekir. Değerlendirme sonucuna göre çocuk, doğrudan ya da dolaylı yoldan terapiye alınır. Ek başka problemlerin olması durumunda ilgili uzmanlara yönlendirme yapılabilir.
Gecikmiş Dil ve Konuşma Bozukluğunda Terapi Ne Kadar Sürer? Terapide Neler Yapılır?
Terapi süresi sorunun nedenine göre birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilmektedir. Konuşma gecikmesinin nedenleri belirlendikten sonra çocuğa özel bir çalışma programı hazırlanır. Çocukla yapılan çalışmaları ailenin gözlemesi sağlanarak aileye rehberlik yapılır. Çocukla ne tarz oyunlar oynanması gerektiği, nasıl oyun kurulacağı, birlikte kitap okuma, doğal dil öğretimi, fırsat öğretimi, çevresel düzenlemeler, akran etkileşimi, konuşma ihtiyacı yaratma gibi çeşitli konularda aileye bilgiler verilir ve çocukla uygulama yaptırılarak ailenin programı öğrenmesi sağlanır.