Zaman zaman herkes duygusal ve psikolojik olarak iyi hissetmediği dönemlerden geçer. Bu dönemler genelde yaşadığınız sıkıntıların, üzüntülerin yoğunluğuna bağlı olarak belli bir süre devam eder. Ancak yaşadığınız kötü dönemler iki üç haftadan uzun sürüyor ve günlük hayatta yapabildiğiniz pek çok şeyi düzgün bir şekilde yapmanıza engel oluyorsa; bu duruma depresyon denir.
Depresyon Neden Olur ?
Beyindeki kimyasal dengenin bozulması bu hastalığın başlangıcında büyük rol oynar. Beyinde duygusal durumunuz, yargılarınız, hedefleriniz ve çözümleriniz konusunda önemli işlevleri olan frontal lob’un yaşadığınız travmatik olaylar sonucunda zarar görmesi depresyona girmenize sebep olabilir. Örneğin, uzun süredir devam eden bir ilişkinin bitmesi, yeni doğum yapmak, sevdiğiniz birinin ölümü, işsizlik, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı gibi bizi yıpratacak ve beyininiz de etki bırakacak olaylar sonucu depresyon olasılığı artmaktadır.
Depresyon, genetik aktarım yoluyla da kişiden kişiye geçebilir. Ailesinde, depresyon ya da başka bir psikolojik rahatsızlık olan bireylerde depresyon görülme olasılığı daha yüksektir.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir ?
Depresyon Türleri Nelerdir
Majör Depresyon: Majör depresyon, en şiddetli depresyon halidir. Kişiler kendilerini yoğun bir şekilde üzüntülü, mutsuz, değersiz hissederler. Birine majör depresyon tanısı konulabilmesi için depresyon belirtilerin en az beş tanesinin görülmesi ve iki haftadan uzun sürmesi gerekmektedir. Majör depresyonun alt türleri mevcuttur.
Distimik Bozukluk(kalıcı) Depresyon: Distimik bozukluk, majör depresyondan daha az belirtilerle ortaya çıksa da en az iki yıl süreyle devam ettiği için kişilerin hayatını daha fazla olumsuz etkileyen bir depresyon türüdür.
Depresyon, bu rahatsızlığı yaşayan bireylerin hayatını oldukça olumsuz etkileyen ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Depresyon tedavisi için psikolojik danışmanlık önemlidir.